Haber

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Yargıtay’ın Can Atalay hakkındaki kararına ilişkin açıklama yaptı.

AK Parti Kümelenme Başkan Yardımcısı Hasret Güçlü, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Seyahat Parkı davasının tutuklusu ve TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay hakkında verdiği kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasına ilişkin şunları söyledi: Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne başvurarak, “Her iki mahkemenin de yetki kullanımına ilişkin bir tartışmanın içinde olmamız kesinlikle doğrudur. Değildir.” söz konusu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda grup başkan yardımcıları söz alarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Saadet Partisi Kümelenme Başkanvekili Bülent Kaya, Yargıtay’ın Can Atalay hakkındaki kararına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin Genel Kurul’da okunacağını hatırlatarak, “Bunu iktidar partisinin grup başkan yardımcılarının canlı yayındaki sözlerinden öğreniyoruz. yayında, ‘Bu kararın bu hafta okunmasını planlıyoruz.’ Paralel bir Meclis yapısı var ama bizimki bilmiyor mu?” İfadelerini kullandı.

Kaya, Atalay hakkındaki gerekçeli kararın o anda okunmaması gerektiğini savunarak, “Bu konuyla ilgili ilk talebimiz, bunun Genel Kurul’da okunmasına izin vermeyin, taraflara müzakere hakkı verin. Tüm partilere eşit ve eşit mesafede. Aksi takdirde Meclis Başkanvekili olmayacaksınız, bu Mecliste iktidar adına oturacaksınız.” “Yönetebilecek bir konumda olacaksın.” dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un daha önce Atalay hakkındaki kararı beklettiğini ve okunmasına izin vermediğini belirten Kaya, şöyle devam etti:

“Sayın Meclis Başkanımız, bu kararın 6 aydır Meclis’te neden okunmadığını kamuoyuna açıklamak zorundadır. Anayasa Mahkemesi’nden bu karar gelene kadar ‘Bunu okutmayacağım’ derse Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaktır. Mahkeme iki kez olumlu karar aldı.Sayın Meclis Başkanımız Enis Berberoğlu daha önce şöyle demişti: “Ömer Faruk Gergerlioğlu kararındaki, hatta yargılandığınız dönemdeki davranışınızdaki çifte standardı kamuoyuyla paylaşmak zorundasınız. Demokratsınız, yıllarca birçok milletvekilinin kesin kararlarının okunmasına izin vermediniz, dönem sonuna ertelediniz.”

“İYİ Parti olarak Can Atalay’ın tarafında değiliz, hukukun ve Anayasanın tarafındayız”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Yargıtay’ın Can Atalay hakkındaki kararının Genel Kurul toplantısı başlamadan kısa süre önce Genel Kurul’da okunacağını öğrendiklerini belirterek, “Anlaşılan o ki, Yargıtay’ın Anayasa’yı tanımayan hukuk skandalına Türkiye Büyük Millet Meclisi de eşlik edecek.” söz konusu.

“UYGUN Partisi olarak Can Atalay’ın tarafında değiliz, hukukun ve Anayasa’nın tarafındayız, adaletin tarafındayız” diyen Usta, “Eğer Türkiye, Hukukun adil yönetilmediğini ve Anayasanın isteğe göre askıya alındığını bilmek gerekir ki, “Bunun sonucunda toplumda çeşitli tiranlıklar ortaya çıkacaktır. Adalet, hukukun gereklerinden ziyade siyasi saiklerle verilirse o ülkede yaşayanların can ve mal güvenliği tehlikeye girecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Kurtuluş Savaşı’nın manifestosu ve Cumhuriyetin siyasi ve hukuki temeli olan Misak-ı Milli’nin kabulünün 104’üncü yıl dönümünü kutladı.

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit de Yargıtay’ın Can Atalay hakkındaki kararının yargı darbesi olduğunu iddia ederek, “Yakında bu Meclis tarihi bir utanca tanık olacak” dedi. dedi.

Kararın okunmaması gerektiğini savunan Koçyiğit, “Bugün Meclis Başkanvekili olarak bu kararı okuyarak Anayasayı ortadan kaldıracaksınız. Bu kararı okuyarak 3. Ceza Dairesi’ne ‘evet’ diyeceksiniz. Yargıtay’ın Meclis’e ve millet iradesine parmak sallaması. Bu kararı okuyarak Hatay halkının seçimine ‘evet’ diyeceksiniz.” ve seçilme hakkını yok sayacaksınız. Bu kararı okuduğunuzda arkasında yazan şu yazıyı okuyacaksınız: ‘Egemenlik, kayıtsız şartsız, kuralsız milletindir.’ “Onun sözünü bozmuş olacaksın.” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “14 Mayıs 2023’te seçilen ve TBMM’de olması gereken bir milletvekilinin üyelik azaltımına ilişkin önergeyi sadece okuyup oylamakla kalmayıp, aynı zamanda oylayacağız. Türkiye’de anayasal düzenin kalıp kalmayacağı oylanacak. Mesele bu kadar açık, mesele bir milletvekili meselesi.” “Bu konunun çok ötesinde bir mesele.” değerlendirmesini yaptı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yurt dışında olduğunu hatırlatan Günaydın, şunları söyledi:

“Bugün bu kararı okumamakta ısrar eden ve gerçek bir iş çıkaran Meclis Başkanı, Birleşik Arap Emirlikleri’ndedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi liderine sesleniyorum; Türkiye’deki hukuksuzluktan kaçamazsınız. Birleşik Arap Emirlikleri’nde saklanıyor. Bugün Meclis Genel Kurulu’nda bir milletvekili görevden alınıyor. Siz bu kararı okumamakta ısrar ettiniz, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi hakimleri açıkça eleştirdi Bu kararı okumadığınız için size tuzak kuruyorlar ve bugün siz Birleşik Arap Emirlikleri’nde saklanarak bu durumdan kurtulacağınızı düşünüyorsunuz.Bu bir skandaldır, Sayın Numan Kurtulmuş’un da kendi skandalı kapsamındadır. “Bu, Türkiye Büyük Millet Meclisi açısından da bir skandaldır.”

Meclis Başkan Vekili Bozdağ ve Cumhurbaşkanlığı Divanı üyelerinin bu suça ortak olmamalarını isteyen Günaydın, “Burada açıkça bir hukuk ihlali değil, Anayasa ihlali olduğunu hepimiz biliyoruz. Anayasa Mahkemesi’ne ve Yargıtay aracılığıyla yasama organına sopa sallıyor.” söz konusu.

“İki mahkemenin yargı yetkisini kullanmasına ilişkin bir tartışmanın parçası olmamız doğru değil.”

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, bunun Meclis Başkanı’nın Genel Kurulu hangi şartlarda, hangi dönemlerde yöneteceği bir uygulama olduğunun altını çizerek, “Kimse kaçmıyor, herkes olduğu yerde. Sadece Sayın Meclis Başkanımız, önceden planladığımız gibi bir grup milletvekili arkadaşımızla bir aradadır.” İki ülkeyi ziyarete gitti.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan nihai bir yargı kararının olduğunu anlatan Zengin, şöyle konuştu:

“Bu nihai yargı kararı, milletvekili seçimini engelleyen bir karardır ve biz şu anda Anayasa’nın 84. maddesinin ikinci fıkrası gereğince ne yapmamız gerekiyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Hangi mahkeme bu konuda daha haklı? Bu konuyu tartışmak için mahkemenin kararının tutarlı mı tutarsız mı olduğu konusu yok, elimizdeki bu kararın uygulanması için 84’üncü maddenin ikinci fıkrası yeterli. Meclis’te devam eden bir davaya ilişkin yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin, “Toplantı yapılması, açıklama yapılması dahi yasaktır. Dolayısıyla her iki mahkemenin de yetki kullanımına ilişkin bir tartışmanın içinde yer almamız kesinlikle doğru değildir.”

Genel Kurul’da CHP’nin konunun kapalı oturumda değerlendirilmesi önerisi yine kapalı oturumda oylanarak reddedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu