Çin, ABD’nin ‘casus balonu’ krizi nedeniyle telefon görüşmesi talebini geri çevirdi
Çin’in, havaalanında düşürülen ABD yüksek irtifa balonunun neden olduğu krizi görüşmek üzere savunma bakanları arasında bir telefon görüşmesi yapma teklifini geri çevirdiği bildirildi.
Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tan Kifey, ABD’nin balonu zorla indirmeyi seçerek uluslararası gelenekleri ihlal ettiğini ve kötü bir emsal oluşturduğunu belirtti.
Olayın ardından Washington’un iki ülke savunma bakanları arasında telefon görüşmesi yapmayı teklif ettiğini kaydeden Tan, “ABD’nin sorumsuz ve ciddi şekilde hatalı tavrı, ordular arasında diyalog ve iletişim için uygun ortamın oluşmasını engellediği için” dedi. İki ülkenin, Çin’in ABD savunma bakanları önerisini reddetti.” söz konusu.
Tan, Çin’in balon krizine benzer durumlarda gerekli araçları kullanma hakkını saklı tuttuğunu kaydetti.
ABD Savunma Bakanlığı da 4 Şubat’ta balonun şişirilmesinin ardından Bakan Lloyd Austin ile Çinli mevkidaşı Vey Fıngh arasında bir telefon görüşmesi teklif edildiğini ancak muhataplarının reddettiğini bildirdi.
Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, “ABD ile Çin arasındaki ilişkilerin sorumlu bir şekilde yürütülebilmesi için iletişim kanallarının açık tutulması gerektiğine inanıyoruz. Ordular arası iletişim özellikle böyle anlarda önemlidir.” sözlerini kullandı.
Balonun Çin’in gözetleme ağının bir parçası olduğu iddiası
Pengtagon dün yaptığı açıklamada balonun Çin’in son yıllarda geliştirdiği birçok ülkeyi kapsayan gözetleme planının bir modülü olduğunu iddia etmişti.
Orta Amerika, Güney Amerika, Güneydoğu Asya, Doğu Asya ve Avrupa’nın da aralarında bulunduğu “en az 5 bölgede” farklı boyut ve özellikte balonların görüldüğünü vurgulayan savunma yetkilileri, bunların aynı operasyonun parçası olduklarını iddia etti.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, bugün Pekin’de düzenlediği basın toplantısında, “ABD, balonun bir uçak filosunun parçası olduğunu iddia ediyor. Ben böyle bir şey bilmiyorum. Belki de ABD’nin Çin’e karşı yürüttüğü enformasyon savaşının bir parçasıdır” yanıtını verdi. • Uluslararası toplum, hangi ülkenin en büyük casus izleme ve gözetleme ağına sahip olduğunun farkındadır.” değerlendirmesini yaptı.
“Casus balonu” krizi
ABD Savunma Bakanlığı 3 Şubat’ta Çin’le bağlantılı olduğu iddia edilen yüksek irtifa istihbarat balonunun ABD anakarası üzerinde uçtuğunu ve Montana eyaletindeki nükleer savaş başlıkları ve uzun menzilli füzeler içeren bazı hassas askeri tesislerin üzerinden geçtiğini bildirdi. depolar.
Çin, balonun ülkesine ait sivil bir hava aracı olduğunu, meteorolojik araştırmalarda kullanıldığını ve kontrol kabiliyeti sınırlı olduğu için rüzgarlar tarafından sürüklenerek yanlışlıkla ABD havalimanına girdiğini iddia etti.
Çin’in açıklaması Washington’u tatmin etmedi ve balon, Atlantik Okyanusu üzerinde yükselirken Başkan Joe Biden’ın talimatıyla 4 Şubat’ta ABD karasularında bir ABD askeri savaş uçağı tarafından düşürüldü.
Pekin yönetimi, ABD’yi “sivil İHA’ya zorla müdahale ettiği” gerekçesiyle protesto etti.