Samsun’da Şeftali, Kiraz ve Vişne Üretimi Yapılmaktadır
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, toplam 4 bin 378 dekar alanda 9 bin 131 ton şeftali üretildiğini, 2013 yılında 412 dekar alanda 762 ton kiraz üretildiğini belirtti. 196 dekar alanda kiraz üretimi yapıldığını ifade ederek, “Hastalıklarla mücadelede kültürel yöntemler öncelikli ve önemlidir. Meyve” Bahçelerde yabancı ot kontrolünde ve budamada kullanılan aletlerin dezenfekte edilmesi de önemlidir” diye konuştu. söz konusu.
Bakteriyel kansere ve diş eti hastalığına neden olan bakteriler, başta kiraz ve kayısı olmak üzere sert çekirdekli meyve ağaçlarında hastalığa neden olur. Hastalık etkeni, optimum büyüme sıcaklığı 28-30 santigrat derece, maksimum 35 derece, en az 1 derecenin altında ve termal ölüm noktası 51 santigrat derece olan bir bakteri olarak biliniyor. Enfeksiyonlar sonbahar mevsiminde ortaya çıkarken, bakteri bu nedenle kış mevsimini hastalıklı ağaçlarda, gözlerde, yapraklarda ve dallarda, bazı yabani otlarda ve sağlıklı çeşitlerde aktif kanserler üzerinde geçirir.
Hastalık ve yapılması gerekenler hakkında açıklamalarda bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, hastalığa neden olan bakterilerin, kanserlerin kenarlarındaki kabuk dokusunda kışladığını, bakterilerin bu kanserlerde çoğaldığını söyledi. İlkbaharda yağmurla çiçeklere ve genç yapraklara yayılır. İl Müdürü Sağlam, hastalığın bitkiye gözlerdeki çatlaklardan ve budama yerlerindeki yaralardan girerek, yapraklarda zamanla morumsu-kahverengiye dönüşen, sarımsı haleli, yağ yeşili küçük lekeler oluşturduğunu, ateşli silahla delinmiş bir görünüm alır, hastalıklı bölgelerden tutkal çıktığı görülür, hastalıklı çiçekler solup kahverengiye döner. Aldığını ve koluna astığını belirtti.
“Kullanılan aletlerin dezenfekte edilmesi önemli”
Hastalıklarla mücadele çalışmaları kapsamında bahçelerde kullanılan aletlerin dezenfekte edilmesinin önemine değinen İl Müdürü İbrahim Sağlam, “Hastalıklarla mücadelede kültür yöntemleri öncelikli ve önemlidir. Üretimde sağlıklı fide ve kalemler kullanılmalıdır. Fidanların hastalık belirtisi gösteren dalları 30-60 cm aşağıdan kesilmeli, ciddi hastalıklı ağaçlar kesilmelidir.” “Yakılarak imha edilmesi gerekiyor. Meyve bahçelerinde yabancı ot kontrolünde ve budamada kullanılan aletlerin dezenfekte edilmesi de önemli” dedi.
“Kimyasal kontrol önemli”
Hastalığın kimyasal mücadelesinin önemli olduğunu belirten Sağlam, “Kimyasal mücadelede bakanlığımızın yayınladığı bitki koruma ürünlerinin önerilen dozajda kullanılması gerekmektedir. Bordo bulamacı uygulaması yıllık olarak yüzde 75 sonra ilk ilaçlamayla yapılmalıdır. Yaprakların bir kısmı sonbahar mevsiminde dökülür, ikinci ilaçlama ise bahar mevsiminde gözler uyanmadan önce yapılır.” “İki kez yapılması gerekiyor. Ayrıca bakanlığımızca her yıl belirlenen bitkisel ürünler ve bitki koruma ürünlerine ilişkin kimyasal uygulamaların üretici kayıt defterine kaydedilmesi gerekiyor. Üreticilerimiz konuyla ilgili detaylı bilgi için il ve ilçe müdürlüklerimize başvurabilirler. Tüm üreticilerimize hastalıksız bir üretim dönemi diliyorum” dedi. . -SAMSUN